1.1 Intro

1. Introduktion til cirkulær økonomi

 

 

 

Opgave 1.1

 

Find fem eksempler på noget - stort og småt - der indgår i en cyklus og beskriv hvordan? Medtag overvejelser om hvad eksemplerne er afhængige af, og hvad der skal til, for at de fortsætter i eller bryder deres cyklus.

[abc] & [ff]

 

 

Det tager Solen 225 mio. år at bevæge sig rundt om Mælkevejens centrum. Med en fart på 107.200 km/t tager det Jorden et år at dreje rundt om Solen. Månen er ca. 28 dage om at nå rundt om Jorden, mens Jorden er et døgn om at snurre rundt om sig selv. Helt ned til elektronerne, der kredser om atomkerner, er der tegn på, at alt fra naturens hånd indgår i en eller anden form for cyklus.

 

Solen står op og går ned. Forår, sommer, efterår og vinter kommer og går for blot at vende tilbage. En eng blomstrer og visner, blomstrer og visner. Den store fisk spiser den lille fisk, men i sidste ende vil selv den store blive til føde. Og så begynder det hele forfra. Liv og død - tilblivelse og forfald - indgår i den samme samhørighed. Intet varer evigt, intet bliver ved med at vokse. Der gives og tages.

 

Det er i disse tilbagevendende cyklusser, at mennesket er blevet til. Uden cyklusser kan mennesker ikke leve på Jorden. Vores vejrtrækning, vores indtag af føde og vores behov for regelmæssig søvn er nære eksempler på livsnødvendige cyklusser, alle kan mærke; men lige så vigtige er de cyklusser, der omgiver os. Vi er afhængige af, at liv opstår og forsvinder og genopstår. Ting kommer og går.