2.17 Cirkulære tekstiler

 

DE TRE PRINCIPPER I CIRKULÆR ØKONOMI

 

i) Vi skal forbruge langsommere,

 dvs. vi skal have de samme produkter i længere tid.

 

ii) Vi skal forbruge mindre,

dvs. vi skal bruge færre ressourcer.

 

iii) Ressourcerne skal føres tilbage,

dvs. så lidt som muligt ender som affald.

 

 

 

Cirkulære tekstiler

 

Forbruget af tekstiler er i høj grad præget af den ene nye kollektion efter den anden. Den spanskejede tøjkæde Zara leverer 24 kollektioner om året, mens svenske H&M har mellem 12 og 16.

 

Måske er fire nok? En til hver årstid. Måske hvert andet år?

 

Hvis tøjforbruget skal være cirkulært, skal de tre principper i den cirkulære økonomi indtænkes i alle led - fra produktion til forbruger og til produktion igen.

 

Den mængde tøj, som verdens befolkning samlet set forbruger, hænger sammen med tøjets holbarhed. Det handler om kvalitet, men også om vores holdning til tøj og om vi passer på det. Jo længere vi bruger det samme tøj, desto mindre skal der produceres for at holde den samlede mængde af tøj på et bæredygtigt niveau (princip i). Det er det ikke i dag.

 

Hertil kommer det tøj, vi hver især har liggende i skabet (princip ii). Jo større garderobe, desto flere ressourcer og mere energi skal der til for at få tøjet fra mark til skab. Det tøj, der ligger ubrugt hen i ens skab, kan klæde andre på og dermed også være med til at nedsætte den samlede mængde.

 

I bogstaveligste forstand handler princip iii om af føre brugte ressourcer tilbage til deres udgangspunkt. Som verden i dag er sammensat, er det en fysisk umulighed at transportere eksempelvis en T-shirt tilbage til en fjerntliggende bomuldsmark. I stedet handler det om at skabe et landbrug, hvor den ressourcemængde, der fjernes, også tilføres. Se også KAP. 3 SIDE 10.

 

De seneste 20 år er tøjpriser verden over faldet markant. En T-shirt kan i dag fås til det halve af, hvad den kostede i 1994. Årsagen hertil er den generelle udvikling i industrien med produktion i lavtlønslande, effektivisering og mere strømlinede produktionsprocesser. Resultatet er fatale arbejdsforhold i tekstilbranchen og som beskrevet et meget stort miljømæssige fodaftryk.