3.11 Rødmose

Fakta*

 

Bio-dynamik betyder livs-kraft. Biodynamiske landbrug arbejder ud fra et holistisk syn på forbindelsen mellem natur, landbrug og ernæringskvalitet. Normalt ses en biodynamisk gård som en levende organisme, hvor formålet er at fremstille sunde fødevarer og sikre en bæredygtig udvikling ved løbende at opbygge jordens liv, humus og frugtbarhed. Ifølge bio-dynamikerne bidrager husdyr ikke bare med værdifuld gødning, mælk, æg og kød, men også med liv og sjæl.

Gartneriet Rødmose

 

Gartneriet Rødmose i Viuf uden for Vejle danner rammer for en speciel fødevareproduktion. Den store mangfoldighed af afgrøder, husdyr og ikke mindst social rummelighed giver en fødevarekvalitet og hensyn til omgivelserne, som kun ses meget få steder i landbrugslandet Danmark. Gartneriet Rødmose er et biodynamisk* landbrug med rødder helt tilbage til 1958.

 

Ifølge Gartneriet Rødmose har man over årene modstået den almindelige udvikling med vækst, specialisering og rationalisering og, som udviklingen har vist, større afstand mellem bonde og kunde.

 

Gartneriet er alsidigt med dyrkning på både friland og i drivhuse. For at give de bedste forhold for afgrøderne og dermed minimere problemer med f.eks. skadedyr lægges der stor vægt på mangfoldighed. Den biodynamiske dyrkningsmetode foreskriver, at der skal være dyr på bedriften, og derfor har Gartneriet Rødmose både køer, heste, geder, får og høns og er i den forbindelse selvforsynende med gødning og foder.

 

Ud over et væld af blomster dyrkes der agurker, asparges, bladselleri, blomkål, broccoli, bønner, chili, fennikel, forårsløg, glaskål, grønkål, gulerødder, hokkaido græskar, hvidløg, hvidkål, jordskokker, kålrabi, løg, majroer, packchoi, pastinak, peberfrugter, persille, persillerod, porre, radiser, rosenkål, ræddike, rødbeder, rødkål, savojkål, selleri, skorzonérrod, squash, sølvbede, div. tomater, syv forskellige krydderurter og ni typer salat.