3.3 Tre virksomheder

 

 

Opgave 3.3

 

Hvordan kan en virksomhed nøjes med at producere præcis det, samfundet har brug for? Og hvem skal bestemme, hvad der er brug for?

[abc] [ff]

 

I stedet for at købe kan man leje forbrugsgoder. Det kan umiddelbart give en sikkerhed for, at produkterne er fremstillet til at holde så længe som muligt. Udlejningsvirksomhederne vil jo gerne leje produkterne ud så mange gange som muligt.

 

Hvordan kan det ellers være en fordel for forbrugeren at leje fremfor at eje?

[ff]

Tre visionære virksomheder

 

I fremtidens cirkulære samfund tager virksomhederne ansvar for deres produkter, så ressourcerne let og energieffektivt kan finde vej tilbage til den samme eller en ny form for produktionscyklus. DVD-drev skal ikke blive til DVD-drev, hvis de ikke længere efterspørges.

 

Det vil i praksis sige, at værdien af produkters brugte komponenter er langt højere, end den er i dag. Ideelt set skaber vi en situation, hvor virksomhederne efterspørger deres egne produkter efter endt brug. Det vil være en ny virkelighed, hvor virksomheder har designet forbrugsgoder med henblik på at få dem tilbage. Virksomhederne vil således have en interesse i, at produkterne er designet, så de lettest muligt kan adskilles.

 

Her skal vi høre om tre virksomheder inden for elektronik, tekstiler og fødevarer, der alle har taget de første skridt i en cirkulær retning.

 

>>> Fairphone (elektronik) <<<

>>> KnowledgeCotton Apparel (tekstiler) <<<

>>> Gartneriet Rødmosegård (fødevarer) <<<