3.5 Fairphone II

Opgave 3.5

 

Med muligheden for reparation og opgradering er en Fairphone produceret til at kunne holde længere. Endvidere har en Fairphone plads til to SIM-kort, så man ikke behøver at have en mobil til arbejde og en til privat brug. Der arbejdes også på at gøre software-koden åben for alle og derved give det fulde ejerskab til brugeren.

 

Inden for den cirkulære økonomi arbejdes der med forskellige ejerskabsformer. Her argumenteres der f.eks., for at vi ikke behøver at eje forbrugsgoder. I stedet betaler vi for retten til at forbruge. Andre har derved ansvaret for, at f.eks. mobiltelefonen virker.

 

Overvej fordele og ulemper ved at det er producenten og ikke en selv, der ejer den elektronik, man har brug for i sin hverdag?

[ff]

 

Fairphone II

Hvis man virkelig har brug for en ny mobil, tilbyder Fairphone kunderne 10 pct. rabat, hvis den gamle, uanset mærke, indgår i bytte. Virksomheden er af gode grunde meget interesseret i de ressourcer, brugte telefoner indeholder, da de skaber grundlaget for at producere nye uden brug af en energitung minedrift.

 

Det "smarte" ved en Fairphone i forhold til andre mobiler er, at den er opbygget af moduler, som kan udskiftes. Hvis en eller flere af komponenterne skulle gå i stykker, eller hvis dele af mobilen skal opgraderes, kan man tilkøbe det, man har brug for. For at understøtte denne tankegang udarbejder Fairphone udførlige vejledninger i, hvordan man selv udskifter det nødvendige. Samtlige moduler kan også genanvendes.

 

Det betyder, at hvis blot én del i telefonen går i stykker, behøver man ikke at købe en helt ny, men kun den nødvendige del. For at gøre dette muligt og gnidningsløst arbejder Fairphone hele tiden på at designe deres telefon, så den lettest muligt kan skilles ad igen. <<<